Havseilas til Lofoten via Steigen

Bli med på seiltur i Norges kanskje mest spektakulære natur! På denne fellesturen krysser vi Vestfjorden fra Bodø over til Lofoten og blir kjent med steder som Skrova, Henningsvær, Værøy og Røst

Tips en venn

En spennende seiltur og ferieuke

Bli med oss på denne innholdsrike 7-dagers seilturen fra Bodø til Lofoten via Steigen i Salten, gjennom kanskje Norges mest spektakulære og unike natur! I løpet av denne sosiale fellesturen i seilbåt besøker vi historiske naturperler som Kjerringøy, Skrova, Værøy og Røst.

Denne seilturen passer perfekt for deg som elsker hav og friluftsliv, og ikke lar deg skremme av å krysse en åpen havstrekning eller to.

Seiling omgitt av fantastisk natur

Fra Bodø seiler vi nordover mellom holmer og skjær til det gamle handelsstedet Kjerringøy. Dagen etter seiler vi videre nordover til Steigen, kjent for sin idylliske og øyrike skjærgård, omgitt av frodig natur og spesielle fjell. Ved Nordskot i Steigen krysser vi Vestfjorden i retning Skrova, som vi ankommer på kvelden.

Dagen etter seiler vi videre fra Henningsvær – Lofotens kanskje mest populære og kjente fiskevær. Hit kommer det mange besøkende, spesielt om sommeren, og da forvandles øysamfunnet til et samlingspunkt for folk fra fjern og nær som kommer for å treffes og ha det gøy sammen.

Neste dag seiler vi videre fra Henningsvær langs Lofotveggens karakteristiske fjellformasjoner til vi ankommer sjarmerende Reine om ettermiddagen. Etter vi har fått oss litt mat i kroppen, går vi en tur sammen opp sherpatrappen til Reinebringen. Utsikten fra toppen her er kjent for å være noe av det mest imponerende Lofoten har å by på, med utsikt ut over Vestfjorden over til Steigen, og utover Lofotens mange fjorder og eventyrlige stupbratte fjell. Turen til Reinebringen tar ca 2,5 timer tur-retur.

Dagen etter seiler vi videre til fiskeværet og det lille lokalsamfunnet Værøy, der vi på turen passerer den beryktede Moskstraumen og den karakteristiske øya Mosken. På Værøy utforsker vi naturen i området med en fjelltur opp til Hornet.

Dagen etter seiler videre til værbitte Røst, Lofotens ytterste fiskevær, langt ute i havgapet. På Røst er det tørrfisken som er selve livsgrunnlaget, og kan med rette kalles for tørrfiskens rike.

Havseilas over Vestfjorden

Det er noe med det uendelig store havet og den mektige naturen som appellerer til mange av oss, og det å krysse et åpent havstykke er en helt unik naturopplevelse. På etappen fra Røst tilbake til Bodø vil vi for alvor få prøvd oss som ekte havseilere, da vi igjen krysser Vestfjorden, men denne gangen over det lengste havstykket på godt over 50 nautiske mil.

En aktiv og sosial ferieuke

På alle stedene vi besøker blir det god tid til små ekspedisjoner på land, med blant annet topptur til Reinebringen og fjellet Håheia på Værøy, og sykkeltur på Røst.

Seilbåten er boligen vår under hele turen, og vi samarbeider om rutinene og det som må gjøres om bord. All maten vi spiser er ferdig lastet i båten før seilturen starter. Du tar bare med deg eget snacks og noe ekstra godt å drikke til maten, hvis du ønsker det.

Denne fellesturen gir en unik mulighet til nye bekjentskaper med delt lidenskap for friluftsliv, hav og spektakulær norsk natur. Her ligger altså det meste til rette for noen skikkelig gode ferieminner!

Ingen krav til seilererfaring

Du trenger ikke å kunne noe om seiling for å delta på våre fellesturer; det lærer du underveis, hvis du selv ønsker det. Hvis du har erfaring med seiling fra tidligere, vil du kunne utvikle dine kunnskaper og ferdigheter videre sammen med vår erfarne skipper. Under hele turen vil du bidra sammen med andre deltagere i seiling, utkikk og navigasjon, alt etter eget ønske og ambisjonsnivå.

Velkommen til en spennende og sosial ferieuke i råflotte Steigen og Lofoten!

Kart og dagsprogram

Dag 1 – Søndag

Etappe / distanse for seiling / varighet

Bodø – Kjerringøy / 20 nautiske mil / Ca 8 – 12 timer.

Velkommen om bord!

Vi møtes i Bodø havn, søndag formiddag kl. 10.00. Seilbåten vår ligger ved flytebryggen rett utenfor Thon Hotel Nordlys i Moloveien 14. Se etter båten med Seil Senja-flagget i masten.

Den første tiden bruker vi på å gjøre oss kjent med seilbåten og hilse på hverandre. Vi tar også en prat om sikkerhet, der bruk og gjennomgang av sikkerhetsutstyr, brannslukking og brannvern vil være sentralt. Deretter er vi klare til å kaste loss.

Det første vi skal øve oss på, er ulike tenkte situasjoner der personer faller over bord. Etter dette seiler vi nordover langs fastlandet til Kjerringøy. Der fortøyer vi for kvelden og natten.

Kjerringøy er et kjent utfartssted, spesielt for Bodøværinger og er et gammelt handelssted som hadde sin storhetstid på 1800-tallet. Stedet ligger godt beskyttet mot storhavet av de mange omkringliggende små øyene og skjærene utenfor.

Dag 2 – Mandag

Etappe / distanse for seiling / varighet

Kjerringøy – Skrova / 40 nautiske mil / Ca 10 – 14 timer.

Ut mellom holmer og skjær!

Etter felles frokost i seilbåten på Kjerringøy kaster vi loss og setter kursen videre nordover mellom holmer og skjær i skjærgården i Steigen. Litt nord for Nordskot i Steigen begynner vår første etappe i åpent hav der vi krysser Vestfjorden i retning Skrova.

Skrova er et sjarmerende øyvær i Vestfjorden, 6 nautiske mil sørøst for Svolvær. Øyværet har en lang og spennende historie, og er kjent for sin tilknytning til Lofotfisket og hvalfangsten. Lenge var Skrova et privilegert handelssted og det største fiskeværet i Lofoten. I dag leveres fortsatt det meste av hvalkjøttet her. For de leselystne kan vi anbefale å lese om havet utenfor Skrova og en iherdig jakt på ei håkjerring, i «Havboka» av Morten A. Strøksnes.

Dag 3 – Tirsdag

Etappe / distanse for seiling / varighet

Skrova – Henningsvær / 11 nautiske mil / Ca 6 – 8 timer

Fra fiskevær til fiskevær!

Etter en god frokost på Skrova setter vi kursen mot Henningsvær, kanskje det mest kjente fiskeværet i Lofoten. Bosettingen her er gammel og strekker seg tilbake til 1556. Fortsatt drives det med aktivt fiske her, spesielt i vintermånedene under Lofotfisket.

Selv om fisket fortsatt står sentralt i Henningsvær, er stedet i den senere tid blitt et av Lofotens mest populære feriesteder, og kan spøkefullt kalles for Lofotens “Ayia Napa”. Om sommeren har turismen blitt den viktigste næringen.

Dag 4 – Onsdag

Etappe / distanse for seiling / varighet

Henningsvær – Reine / 30 nautiske mil / Ca 8 – 12 timer

Lofotveggens heftige tinder!

Fra Henningsvær seiler vi mot sørvest langs Lofotveggen til et annet populært utfartssted i Lofoten, nemlig Reine. At dette stedet har blitt så ettertraktet er lett å skjønne når man ser naturen og fjellene som omkranser stedet.

I Reine blir det fjelltur opp til Reinebringen for de som ønsker det. Denne fjellturen er en av de mest gåtte fjellturene i Norge, og i 2019 ble det bygget en flott sherpasti opp til fjellet. Turen til Reinebringen byr på en fantastisk utsikt over Lofoten, med Steigen på motsatt side av Vestfjorden. Turen tar 2 – 3 timer t/r.

Dag 5 – Torsdag

Etappe / distanse for seiling / varighet

Reine – Værøy / 22 nautiske mil / Ca 5 – 8 timer.

Lofotens nest ytterste fiskevær!

Denne dagen seiler vi mot den ytterste delen av Lofoten, og til steder som kun er tilgjengelig med båt. Herfra vil vi derfor få nyte mer av det autentiske hverdagslivet i Lofoten.

På etappen til Værøy passerer vi den beryktede Moskstraumen og den karakteristiske øya Mosken. Autentiske Værøy er den nest ytterste bebodde øya i Lofoten. Naturlig nok er fiske den største næringen på øya. Klimaet her med milde vintre og kjølige somre er perfekt for tørrfiskproduksjon, og tørrfisk er viktigste eksportvare fra Værøy.

De spesielle fjellene på Værøy er stupbratte, men samtidig enkle å gå i. Den mest kjente fjellturen er Håheia. Etter middag i seilbåten blir det fjelltur opp til Hornet, for de som ønsker det. Herfra følger vi fjellryggen til Håheia hvor vi har panoramautsikt over Lofoten og Vestfjorden. Vi kan også nyte den fine utsikten ned mot det fraflyttede stedet Måstad, hvor den sjeldne Lundehunden stammer fra.

Dag 6 – Fredag

Etappe / distanse for seiling / varighet

Værøy – Røst / 24 nautiske mil / Ca 8 – 10 timer.

Til tørrfiskens rike!

Å seile til Røst er en spesiell opplevelse. Selv om etappen hit fra Værøy er knappe 25 nautiske mil, kan det være vanskelig å oppdage Røst før vi er ganske nærme. Landskapet her er nemlig nesten helt flatt, i motsetning til de fleste andre steder i Lofoten. Det første vi få øye på når vi nærmer oss, er faktisk ikke Røstlandet, men noen andre små ubebodde øyer sørvest for Røst.

På Røst er tørrfisk og saltfisk selve livsnerven, og imponerende nok står Røst alene for en tredjedel av den norske tørrfiskeksporten. Etter et italiensk skipsforlis på 1400-tallet hvor de overlevende berget seg i land på Røst, var en av årsakene til Norges tørrfisksuksess i Italia et faktum. Som på Værøy er det Italia som er det største eksportmarkedet.

Røst, som det ytterste fiskeværet, er kanskje det mest utilgjengelige stedet i hele Lofoten, så her vil vi få oppleve et mer autentisk lokalmiljø enn de fleste andre steder i Lofoten, som ofte kan bære litt preg av turisme på denne tiden av året. Røstværingene er kjent for sin store gjestfrihet, så her er det fint å være.

Som alltid innbyr flatt landskap til turer på sykkel, og Røst er intet unntak. Her er det korte avstander, og en sykkeltur til den andre siden av øya tar faktisk bare 15 minutter. Sykler leier vi hos Røst Bryggehotell.

Dag 7 – Lørdag

Etappe / distanse for seiling / varighet

Røst – Bodø havn / 55 nautiske mil / Ca 10 – 16 timer.

Havseilasen tilbake til Bodø!

Etter frokost gjør vi oss klare til seilturens siste og lengste etappe, som går fra Røst tilbake til Bodø havn. Denne dagen skal vi for alvor få prøvd oss på havseilas. Etappen fra Røst til Bodø går over Vestfjorden der den er på sitt bredeste.

Etter nesten 60 nautiske mil på åpent hav, ankommer vi Bodø havn lørdag kveld. Med nye bekjentskaper og naturopplevelser av de sjeldne, kan vi reise hvert til vårt med ny kompetanse og erfaring som seilere, og med gode ferieminner som vil huskes i lang tid fremover.

Forbehold om endringer i programmet

Sikkerheten om bord kommer alltid i første rekke på våre arrangementer. Da denne seilturen foregår i et spesielt værutsatt havområde, vil det kunne forekomme endringer og tilpasninger i turprogrammet med hensyn til gjeldende værforhold.

Finn ut mer

Inkludert

 • Opplæring i seiling og sikkerhet
 • Overnatting i seilbåten under hele seilturen
 • Alle måltider som vi spiser om bord i båten (matlaging gjør vi sammen)
 • Personskadeforsikring i seilbåten
 • Redningsvest
 • Fellesutstyr som fiskestang, gummibåt, 2 stk. hengekøyer, spennende lesestoff om hav og seiling
 • Utgifter til havneleie og strøm, gass til matlaging, diesel etc.

Ikke inkludert

 • Klær og personlig utstyr (se vår pakkeliste)
 • Alkoholholdige drikkevarer (må eventuelt medbringes av den enkelte)
 • Transport til og fra Bodø havn
 • Personskadeforsikring på land (vi anbefaler alle deltakere å tegne reiseforsikring)
 • 7-dagers seiltur inkludert overnatting og mat
 • Turdato: Se vår kalender
 • Oppmøtested: Bodø havn
 • Pris per person: 17 890 kr
 • Språk: Norsk
 • Aldersgrense: 18 år

Hei!

Har du spørsmål om denne seilturen? Ikke nøl med å ta kontakt med meg!

Øystein

Øystein A. Østgård

Skipper, guide og seileinstruktør
E-post og telefon: oystein@seilsenja.no / +47 977 40 383

Godkjent av Sjøfartsdirektoratet

Vi oppfyller alle formelle krav til drift av vår type virksomhet, fastsatt av Sjøfartsdirektoratet

Sikkerhetssertifikat

Våre kursbåter er inspisert, godkjent og sikkerhetssertifisert av Telenor kystradio

Reisegaranti

Vi er medlem av Reisegarantifondet - en trygghet for deg som kursdeltager
×

Handlekurv