Bli med på vårt 7-dagers seilkurs i Nord-Norges råeste natur! I løpet av dette seilkurset besøker vi historiske og spennende steder som Kjerringøy, Skrova, Værøy og Røst. Dette seilkurset passer perfekt for deg som har litt erfaring med seiling fra før og som ønsker lære mer om turseiling. Som en valgfri del av dette seilkurset kan du ta den praktiske prøven for Internasjonalt båtførersertifikat (ICC).
På dette seilkurset har vi spesielt fokus på å gjøre deg til en trygg og kompetent seiler og båtfører. Du vil lære om alt fra turforberedelser, teknisk gjennomgang og klargjøring av seilbåten, til avlesing og forståelse av bølge-, strøm- og værvarsel og planlegging av dagsetapper. Dette seilkurset har et stort fokus på sikkerhet, og du vil også lære om seiling i åpent farvann.
Dette seilkurset passer perfekt for deg som har litt erfaring med seiling fra før, enten du tidligere har deltatt på et nybegynnerkurs eller har fått tilsvarende kompetanse og erfaring på andre måter. Som på alle våre seilkurs er læringsformen uformell og praktisk orientert.
Dette kurset omfatter teori og øvelser som dekker hele pensumet til Internasjonalt båtførersertifikat (ICC). Hvis du har Norsk båtførerbevis fra før, har du mulighet til å ta prøven for ICC (også kalt utsjekk) i løpet av dette seilkurset. Selve prøven for ICC er valgfri (mot et tillegg i prisen på kr. 600,-), og må da velges i påmeldingsskjemaet til seilkurset.
Den praktiske prøven for ICC arrangeres i samarbeid med Norsk Maritimt Kurssenter (NMKS), der NMKS er godkjent av Sjøfartsdirektoratet som tilbyder. Seil Senja AS er arrangør av seilkurset og er i tillegg godkjent sensor for ICC-prøven hos NMKS.
For de aller fleste seilere handler turseiling vel så mye om gleden ved å være ute i naturen, som det tekniske med båt, seiling og navigasjon. Derfor har vi lagt dette seilkurset til kanskje Norges mest spennende og spektakulære natur.
Fra Bodø seiler vi nordover mellom holmer og skjær gjennom Steigens idylliske skjærgård. Derfra krysser vi den berømte Vestfjorden over til Lofoten, der første stopp blir det historiske fiskeværet Skrova. Fra Skrova seiler vi langs Lofotens spektakulære fjellformasjoner, og besøker både Værøy og Røst langt ute i havgapet. Fra Røst får vi prøvd oss på skikkelig havseilas, der vi igjen krysser krysser Vestfjorden, men denne gangen over den lengste strekningen på nesten 60 nautiske mil tilbake til Bodø.
På alle stedene vi besøker blir det god tid til små ekspedisjoner på land, med blant annet topptur på Værøy og sykkeltur på Røst.
Velkommen til en lærerik og sosial ferieuke i råflott natur!
Dette seilkurset passer for deg som har litt erfaring med seiling fra før, enten du tidligere har deltatt på et nybegynnerkurs i seiling eller har fått tilsvarende erfaring på annen måte.
Er du i tvil om du er kvalifisert til dette seilkurset? Ta gjerne kontakt med oss for en vurdering!
Dette seilkurset har som formål å gjøre deg til en trygg og kompetent seiler og båtfører, og samtidig gi deg en minnerik og sosial ferieuke med spennende seiling i råflott natur.
Dette seilkurset omfatter:
Vi møtes i Bodø havn, søndag 7. august kl. 10. Seilbåten vår ligger ved flytebryggen rett utenfor Thon Hotel Nordlys i Moloveien 14. Se etter båten med Seil Senja-flagget i masten.
Den første tiden bruker vi på å gjøre oss kjent med seilbåten og hilse på hverandre. Vi tar også en prat om sikkerhet, der bruk og gjennomgang av sikkerhetsutstyr, brannslukking og brannvern vil være sentralt. Deretter er vi klare til å kaste loss.
Det første vi skal øve oss på, er ulike tenkte situasjoner der personer ramler i sjøen (MOB). Dette skal vi gjøre både for seil og motor.
Etter dette seiler vi nordover langs fastlandet til Kjerringøy. Der fortøyer vi for kvelden og natten.
Kjerringøy er et kjent utfartssted, spesielt for Bodøværinger. Navnet Kjerringøy (som egentlig er en halvøy), brukes på hele øya og på selve stedet der vi skal legge til. Stedet ligger godt beskyttet mot storhavet av de mange omkringliggende små øyene og skjærene utenfor.
Etter felles frokost i seilbåten på Kjerringøy går vi friskt i gang med dagens teori. Den vil handle om klargjøring av seilbåt, forberedelser til seilas og praktisk navigasjon. Vi skal se på ulike ressurser som benyttes til vær- og bølgevarsel, i tillegg til generelle hensyn vi må ta i forhold til planlegging av seilas med tanke på værforhold. Vi ser også på mer avanserte teknikker for manøvrering i havn med hensyn til vind, strøm og dybde, og for å legge til og gå fra kai på le og lo side.
Etter dette slipper vi fortøyningen og setter kursen videre nordover mellom holmer og skjær i skjærgården i Steigen. Litt nord for Nordskot i Steigen begynner vår første etappe i åpent hav der vi krysser Vestfjorden i retning Skrova.
Skrova er et sjarmerende øyvær i Vestfjorden 6 nautiske mil sørøst for Svolvær. Øyværet har en lang og spennende historie, og er kjent for sin tilknytning til Lofotfisket og hvalfangsten. Lenge var Skrova et privilegert handelssted og det største fiskeværet i Lofoten. I dag leveres fortsatt det meste av hvalkjøttet her. For de leselystne kan vi anbefale å lese om havet utenfor Skrova og en iherdig jakt på ei håkjerring, i «Havboka» av Morten Strøksnes.
Etter en god frokost på Skrova tar vi fatt på dagens teori.
Denne dagen skal vi ta for oss teori om drift og vedlikehold av motor, og om ulike egenskaper ved ulike skrog- og riggtyper. Vi skal også lære oss om prosedyrer og tiltak ved motorhavari, kollisjon og grunnstøting. I tillegg skal vi lære om ulike typer seil og seilduker med tanke på egenskaper, og om riktig håndtering, pakking og vedlikehold. Etter dette setter vi kursen mot Henningsvær.
Henningsvær er kanskje det mest kjente fiskeværet i Lofoten, og bosettingen her er gammel og strekker seg tilbake til 1556. Fortsatt drives det med aktivt fiske her, spesielt i vintermånedene under Lofotfisket.
Selv om fisket fortsatt står sentralt i Henningsvær, er stedet i den senere tid blitt et av Lofotens mest populære feriesteder, og om sommeren har turismen blitt den viktigste næringen.
Etter frokost skal vi lære om hvordan vi kan yte assistanse i nødsituasjoner på havet. I tillegg skal vi lære om hvordan vi fortøyer til bøye, og om teknikker for ankring på svai og mot land. Vi skal også se på regelverk for miljøvern på havet og lære om hvordan forurensing i sjøen kan forhindres.
Fra Henningsvær seiler vi mot sørvest langs Lofotveggen til et annet populært utfartssted i Lofoten, nemlig Reine. At dette stedet har blitt så populært er det lett å skjønne når man ser naturen og fjellene som omkranser stedet.
I Reine blir det fjelltur opp til Reinebringen for de som ønsker det. Denne fjellturen er en av de mest populære fjellturene i Norge, og i 2019 ble det bygget en flott sherpasti opp til fjellet. Turen til Reinebringen byr på en fantastisk utsikt over Lofoten, med Steigen på motsatt side av Vestfjorden. Turen tar 2 – 3 timer t/r.
Denne dagen seiler vi mot den ytterste delen av Lofoten, og til steder som kun er tilgjengelig med båt. Herfra vil vi derfor oppleve mindre “Instagram-turisme” og nyte mer av det autentiske hverdagslivet.
På etappen fra Reine til Værøy passerer vi den beryktede Moskstraumen og den karakteristiske øya Mosken. Autentiske Værøy er den nest ytterste bebodde øya i Lofoten. Naturlig nok er fiske den største næringen på øya. Klimaet her med milde vintre og kjølige somre er perfekt for tørrfiskproduksjon, og tørrfisk er viktigste eksportvare fra Værøy.
De spesielle fjellene på Værøy er stupbratte, men samtidig enkle å gå i. Den mest kjente fjellturen er Håheia. Premien for å nå toppen av Håheia er en fantastisk panoramautsikt over Lofoten og Vestfjorden.
Etter middag i seilbåten blir det fjelltur opp til Hornet, derfra følger vi fjellryggen til Håheia. Fra toppen av fjellet har vi fantastisk panoramautsikt over Lofoten og Vestfjorden. Herfra har vi også utsikt ned mot det fraflyttede stedet Måstad, hvor den sjeldne Lundehunden kommer fra.
Å seile til Røst er en spesiell opplevelse. Selv om etappen hit fra Værøy er knappe 25 nautiske mil, kan det være vanskelig å oppdage Røst før vi er ganske nærme. Landskapet her er nemlig nesten helt flatt, i motsetning til de fleste andre steder i Lofoten. Det første vi få øye på når vi nærmer oss, er faktisk ikke Røstlandet, men noen andre små ubebodde øyer sørvest for Røst.
På Røst er tørrfisk og saltfisk selve livsnerven, og imponerende nok står Røst alene for en tredjedel av den norske tørrfiskeksporten. Etter et italiensk skipsforlis på 1400-tallet hvor de overlevende berget seg i land på Røst, var en av årsakene til Norges tørrfisksuksess i Italia et faktum. Som på Værøy er det Italia som er det største eksportmarkedet.
Røst, som det ytterste fiskeværet, er kanskje det mest utilgjengelige stedet i hele Lofoten, så her vil vi få oppleve et mer autentisk lokalmiljø enn mange andre steder i Lofoten, som ofte kan bære litt preg av turisme på denne tiden av året. Røstværingene er kjent for sin store gjestfrihet, så her er det fint å være.
Som alltid innbyr flatt landskap til turer på sykkel, og Røst er intet unntak. Her er det korte avstander, og en sykkeltur til den andre siden av øya tar faktisk bare 15 minutter. Sykler kan leies hos Røst Bryggehotell.
Etter frokost gjør vi oss klare til seilturens siste og lengste etappe, som går fra Røst tilbake til Bodø havn. Denne dagen skal vi for alvor få prøvd oss på havseilas. Etappen fra Røst til Bodø går over Vestfjorden der den er på sitt bredeste.
Etter nesten 60 nautiske mil på åpent hav, ankommer vi Bodø havn kvelden lørdag 13. august. Med nye bekjentskaper og naturopplevelser av de sjeldne, kan vi reise hvert til vårt med ny kompetanse og erfaring som seilere, og med gode ferieminner som vil huskes i lang tid fremover.
—
OBS: For deltagere som ønsker ICC må det i tillegg påregnes noen kvelder til praktiske øvelser og tester underveis.
Det er jeg som er ansvarlig for dette seilkurset.
Har du spørsmål om kurset? Ikke nøl med å ta kontakt!
Seileinstruktør
E-post og telefon: oystein@seilsenja.no / +47 977 40 383