Kysten av Troms byr på norsk natur på sitt aller beste – som skapt for en uforglemmelig seilferie!

Del denne artikkelen

Publisert 3. mars 2021

Øystein

Øystein A. Østgård

Skipper og seileinstruktør

Ønsker du å dra på seilferie langs norskekysten i år? Her får du noen gode grunner til å legge norgesferien til kysten av Troms.

Storslått og vakker natur

Kysten av Troms byr på storslått og vakker natur som spenner seg fra stupbratte fjell og tinder, til idylliske skjærgårder og hvite sandstrender. Perfekt for deg som elsker sjø- og friluftsliv i heftige omgivelser.

Naturen nesten for deg selv

Kysten av Troms befolkes ikke på samme måte som andre steder i Nord-Norge om sommeren.

De som ønsker en mer uforstyrret naturopplevelse velger ofte Troms, foran for eksempel Lofoten. Og naturen i Troms er vel så spektakulær.

På en seilferie langs kysten av Troms får du også oppleve nordnorske lokalmiljøer, fiskeri- og kystsamfunn som lever i beste velgående.

Seiltur i midnattssol

Ofte handler seilferie om planlegging av dagsetapper, der tidspunkt for ankomst bestemmes før mørkets frembrudd. Å kunne være på seiltur i midnattssol, uten tidsaspekt, gir stor frihetsfølelse.

I Troms strekker midnattssolen seg helt fra mai til august.

Les om seilturen:

Senja rundt på 7 dager

Senja rundt på 7 dager

Bli med Seil Senja på denne spennende og innholdsrike fellesturen fra Tromsø til Kvaløya og videre Senja rundt. På “Yttersia” av Senja tar vi turen opp til toppen av det ikoniske fjellet Segla.

Yrende dyre- og fugleliv

Kysten av Troms er tilholdssted for eksotiske dyre- og fuglearter. Det er ikke sjelden at du treffer på fuglearter som lundefugl, alke og lomvi på din ferd langs kysten av Troms. Hvis du er virkelig heldig, møter du på hval ute i havgapet.

Stedene som er omtalt i artikkelen er vist med gul markør i kartet. Du kan zoome inn for å vise flere markører og stedsnavn.

Skjærgården i Harstad

Skjærgården i Harstad – vikingen Tore Hunds øyrike, er blant Seil Senjas store favoritter i Troms. Her finner du den nordnorske skjærgårdsidyllen på sitt vakreste, med hvite strender av korallsand som får havet til å skinne i lysegrønt og turkis.

Området sies å være verdens nordligste bebodde skjærgård.

Skjærgården i Harstad
På Meløyvær, nesten helt ytterst i skjærgården i Harstad, finnes det en fin gjestebrygge for seilbåter.

Lunt og frodig

Skjærgården i Harstad ligger beskyttet til innenfor Vesterålens lange fjellrekke i vest. Disse fjellene beskytter mot det tøffe været som kan komme inn fra havet her i nord. Dette fører til et mildere klima og det er kanskje mer frodig her enn noe annet sted i Troms.

De høye fjellene på Senja i øst, på Andøya i vest, og på Grytøya i sør, rammer det hele inn på majestetisk vis.

Les om seilturen:

Meløyvær

Harstad til Meløyvær

Vi seiler på dagstur til Meløyvær. Her finner vi den nordnorske skjærgårdsidyllen slik vi kjenner den, med kritthvite strender av korallsand som farger havet lysegrønt.

Yttersia

Vestsiden av Senja og Kvaløya, helt ut mot storhavet, kalles for Yttersia. Her avsluttes landsdelen på spektakulært vis, med bratte fjell som stuper ned i storhavet.

Utenfor Yttersia møter du ikke land før du når østsiden av Grønland.

Å seile på Yttersia av Senja og Kvaløya i midnattssol er en heftig naturopplevelse.

Senja

Senja, Norges nest største øy, byr på svært variert og vakker natur. På Yttersia dominerer stupbratte fjell og tinder, mens du på østsiden finner et flatere og mer frodig landskap.

Ikoniske fjell

I rekken av imponerende og ruvende fjell på Yttersia av Senja, finner du ikoniske Segla og Okshornan (eller Oksen som fjellet egentlig heter). Har du sett bilder fra Senja, har du ganske sikkert også sett bilder av disse fjellene.

Bergsøyan – et lite Bahamas i Arktis

Selv om en seiltur på Yttersia av Senja preges av åpent hav på den ene siden, og bratte fjell og tinder på den andre, finner du en nydelig skjærgård ytterst i Bergsfjorden.

Bergsøyan med sine om lag 90 holmer og skjær, er en utrolig fin skjærgård. Her finnes flere små frodige øyer med hvite strender av korallsand. Litt som de karibiske øyer i miniatyr.

Det er ilandstigningsforbud i deler av skjærgården om sommeren, men dette forbudet gjelder ikke Kjøpmannsøya, Kråkøya, og Store og Lille Færøya. Så her er det bare å ro i land og nyte en rolig dag med grilling på stranden. Det er flere gode ankerplasser rundt Bergsøyan.

Hamn i Senja

Rett innenfor Bergsøyan ligger Hamn i Senja, et gammelt fiskevær som nå er et hotell, konferanse- og aktivitetssenter, med tilhørende gjestebrygge.

Les om seilturen:

Harstad til Hamn i Senja via Holmenvær

Harstad til Hamn i Senja via Holmenvær

Hamn i Senja – det historiske fiskeværet på Yttersia av Senja. Her kan du ta deg en øl på brygga, etterfulgt av et besøk i badstua eller en tur i jacuzzien. Overnatt i seilbåten eller på hotellet.

I Hamn i Senja kan du ta deg en øl på bryggen, etterfulgt av et besøk i badstua eller en tur i jacuzzien – ikke å forakte etter en lang seiltur med mange inntrykk.

Når du først er i Hamn anbefaler vi også en kort fjelltur til Sukkertoppen. Her får du panoramautsikt ut mot skjærgården Bergsøyan og storhavet. Fjellturen tar ca 2 timer t/r.

Seiltur til Hamn i Senja
Hotellet Hamn i Senja har egen gjestebrygge.

Husøy – perla på Senja

Langt inne i Øyfjorden ligger karakteristiske og sjarmerende Husøy. Denne lille øya er faktisk Senjas mest aktive fiskesamfunn med sine om lag 300 fastboende.

På grunn av de ekstreme værforholdene om høsten og vinteren her ute, er de eldste husene bardunert fast til bakken. For få år siden var det kun båtforbindelse til øya. Nå knyttes Husøy til resten av Senja med en lang molo.

De som bor på Husøy er kjent for å holde på tradisjonen med middagslur. Så skal du handle forsyninger på den lokale Joker-butikken, må du pent vente på prammen hvis du kommer mellom klokken tolv og ett på dagen.

Det finnes kun én gjesteplass for besøkende båter. Den er helt ytterst på flytebryggen som ligger på sørsiden av moloen.

Senjas østside

På østsiden av Senja er ikke landskapet fullt så barskt, det er også mer frodig her enn på vestsiden. At landskapet er flatere gjør at vinden her er mer stabil, noe som er fint for turseiling.

Her på Senjas østside arrangerer Seil Senja sine langhelgkurs i seiling.

Tranøya

Sørøst på Senja finner du Tranøya, en frodig liten øy og et gammelt kirkested. Historien kan fortelle om bosettinger fra mer enn 2000 år tilbake i tid. Dette finner man bevis for blant de mange gravhaugene, og blant alle naust- og hustuftene på øya. Av bebyggelse i dag finnes kun kirken og den gamle prestegården.

Les om seilturen:

Seiltur fra Harstad til Tranøya via Engenes

Harstad - Tranøy via Engenes

Tranøy er en frodig liten øy og et gammelt kirkested sør-øst for Senja. Dette er stedet for å nyte stillheten og roen. Overnatt i seilbåten eller på den gamle prestegården.

Det finnes ingen bilvei til Tranøya, så dette er et fint sted for å nyte stillheten og roen. På innsiden av øya finnes det flere gode ankerplasser.

Fra den gamle prestegården tilbys mat, overnatting og aktiviteter.

Om sommeren arrangerer Tranøy Kirkeforening Tranøydagan med blant annet gudstjeneste, kulturinnslag og servering av mat.

Klauva

Sør for Finnsnes finner du historiske Klauva. Dette var i gamle dager et travelt handelssted som hadde sin storhetstid på 1800-tallet. Du kan se rester etter gammel bebyggelse, og den gamle gravplassen er fortsatt godt synlig på stedet.

Les om seilturen:

Finnsnes - Klauva

Finnsnes - Klauva

Seiltur til det gamle handelsstedet Klauva på Senja – en seiltur med historisk sus. Vi ankrer opp og utforsker stedet.

Klauva er en fin ankringsplass, og det ligger også en fortøyningsbøye som kan brukes av besøkende båter. I dag er det ingen som bor i Klauva, og det går ingen bilvei hit. Derfor er Klauva et fint mål for en seiltur.

Seiltur til Klauva på Senja
I Klauva finnes rester etter bebyggelse som vitner om livet her i gamle dager.

Kvaløya

På yttersiden av Kvaløya, vest for Tromsø, finner du en nydelig skjærgård i mektige omgivelser. Dette området er også kjent for sine tallrike hvite sandstrender.

Her finner du eksisterende og fraflyttede fiskevær og øysamfunn side om side. På holmer og skjær møter man stadige bevis for at det har bodd folk her i hundrevis av år.

Les om seilturen:

Seiltur fra Tromsø rundt Kvaløya

Tromsø - Yttersia - Kvaløya rundt

Bli med på en spektakulær seiltur fra Tromsø rundt Kvaløya via Gåsvær, Røssholmen og Sommarøy.

Røssholmen

Ute i havgapet på yttersiden av Kvaløya finner du Røssholmen. En plass som virkelig vitner om en tid som for lengst er forbi. Gjennom flere hundre år var nemlig denne lille holmen et viktig og travelt fiskevær. Dette er det vanskelig å forestille seg når man besøker stedet i dag.

I dag er Røssholmen overgrodd og nesten glemt. Alt som står tilbake er en nydelig grønn holme med blomster, noen hustufter og andre rester etter en svunnen tid.

På Røssholmen bodde det folk helt frem til ca. 1960.

Håja

På Yttersia av Kvaløya finner du også berømte Håja, som med sin karakteristiske form strekker seg nesten 500 meter opp fra havet.

Håja er et viktig landemerke utenfor Kvaløya, og er kjent for å ha vært inspirasjonen til Ishavskatedralens arkitektur.

Håja
Håja er et viktig landemerke utenfor Kvaløya. Her sett fra Røssholmen.

Gåsvær

Gåsvær er en vakker liten øy og et gammelt fiskevær med hvite sandstrender og grønnkledde sletter. Det er litt rart å tenke på at dette var det travleste stedet utenfor Kvaløya for ca. hundre år siden.

I dag er det ingen fastboende på Gåsvær, men kapellet på øya holdes fortsatt ved like. Dette kapellet benyttes til gudstjeneste hvert år i slutten av juli. Da arrangeres Gåsværhelga.

Sørfugløya

Vest for Rebbenesøya, litt nord for Kvaløya, finner du Sørfugløya som en høyreist pyramide stikkende opp fra havet. Sørfugløya er et spesielt fuglefjell, og et av Norges viktigste. Her holder en av Norges største kolonier med lundefugl til.

Seiltur rundt Sørfugløya
På godværsdager er det mulig å seile rundt Sørfugløya

Sommarøy

Sommarøy er med sine omlag 300 innbyggere et levende fiskevær og er et populært utfartssted for befolkningen i Tromsø. Dette er et av de mest aktive fiskeværene i fylket.

Utsikten fra øya er imponerende i alle retninger, fra alle småøyene med Håja ragende i nord, Senjas fjellrekke i sør til fjellene på Kvaløya i øst og selve storhavet i vest.

Velkommen

Alle som elsker Nord-Norge, hav og friluftsliv bør oppleve kysten av Troms. Vi tør påstå at seilferie er den beste måten å gjøre det på.

Velkommen til kysten av Troms!

Hei!

Tenkte du på noe da du leste denne artikkelen, og som du fikk lyst til å dele med meg?

Øystein

Øystein A. Østgård

Skipper og seilinstruktør

Godkjent av Sjøfartsdirektoratet

Vi oppfyller alle formelle krav til drift av vår type virksomhet, fastsatt av Sjøfartsdirektoratet

Sikkerhetssertifikat

Våre kursbåter er inspisert, godkjent og sikkerhetssertifisert av Telenor kystradio

Reisegaranti

Vi er medlem av Reisegarantifondet - en trygghet for deg som kursdeltager
×

Handlekurv